Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami

Podstawa mojego wigilijnego stołu. Śledź z korzennymi przyprawami w towarzystwie orzechów, króluje co roku i zawsze znika ze stołu w pierwszej kolejności.

Ocena:

(0)
Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Wigilijny śledź z korzennymi przyprawami

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Do dekoracji:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 /2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  • 1

    Płaty śledzi umyj, osusz i rozłóż w misce.

  • 2

    Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę ze startym imbirem, pieprzem, kardamonem, cynamonem, kulkami ziela angielskiego oraz goździkami.

  • 3

    Cebulę pokrój w piórka.

  • 4

    Marynatą zalej śledzie i dorzuć cebulę. Włóż do lodówki na 24 godziny.

  • 5

    Posiekaj orzechy i przed podaniem posyp nimi śledzie. Następnie polej octem balsamicznym, oliwą i oprósz odrobiną przyprawy do piernika.

  • 6

    Śledzie przechowujemy oczywiście w lodówce.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Przystawki

Autor: magie · 4 grudnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis