Puszysty omlet

Idealny omlet na śniadanko.

Ocena:

(0)
Puszysty omlet Puszysty omlet
Czas przygotowania

15min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Puszysty omlet

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

  • 2

    Resztę składników, czyli: mąkę, mleko, żółtka, cukier i sól dokładnie ze sobą połącz. Następnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.

  • 3

    Na patelni rozgrzej masło i smaż omleta na średniej mocy. Gdy omlet się od spodu mocno zetnie, można go przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Może się czasami trochę rozwalić, ale to w niczym nie przeszkadza, wystarczy go trochę uklepać 😉

  • 4

    Upieczonego omleta podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Śniadania

Autor: Benia · 1 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis