Frytki z batatów

Bataty sprawdzą się idealnie jako frytki. Przepis krok po kroku jak zrobić chrupiące frytki z batatów – idealny dla osób początkujących.

Ocena:

(0)
Frytki z batatów Frytki z batatów
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2 porcje

Poziom trudności

Łatwy


Frytki z batatów

Składniki:

  • około 400 g batatów (1 duży batat)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól morska
  • odrobina papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • Opcjonalnie:
  • gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Obierz i pokrój batata w słupki jak na frytki. Każda frytka powinna mieć mniej więcej 1 x 1 cm grubości.
    Pierwszy krok obierz batata
    Pierwszy krok obierz batata

  • 2

    Wymieszaj frytki z batatów w oliwie, a następnie połącz je z solą, papryką, oregano i skrobią ziemniaczaną.
    Drugi krok dopraw bataty
    Drugi krok dopraw bataty

  • 3

    Bataty ułóż na blaszce z zachowaniem odstępów. Jeśli lubisz możesz dodać rozmaryn. Tak przygotowane bataty wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
    Trzeci krok piecz bataty
    Trzeci krok piecz bataty

  • 4

    Po upieczeniu posyp posiekaną natką i dopraw jeszcze solą. Smacznego.
    Czwarty krok smacznego
    Czwarty krok smacznego


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Kolacje

Autor: Justyna · 29 stycznia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis