Krewetki z patelni

Krewetki w pysznej marynacie podsmażone na patelni!

Ocena:

(0)
Krewetki z patelni Krewetki z patelni
Czas przygotowania
10min
Porcji z przepisu
2
Poziom trudności
Łatwy

Krewetki z patelni

Składniki:

  • 225 g małych krewetek
  • sok 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • masło

Sposób przygotowania:

  • 1

    Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzyków na ogonkach. Następnie usuwamy jelito. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i końcem noża i wyjmujemy jelito (czarna cienka niteczka).

  • 2

    Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy obrane krewetki. Odstawiamy krewetki na minimum 2 godziny do lodówki.

  • 3

    Po upływie tego czasu smażymy krewetki na maśle na wysokiej temperaturze. Maksymalnie 2 minuty z każdej ze stron.

  • 4

    Podajemy z bagietką lub grzankami.


Skomentuj


Kuchnia: Śródziemnomorska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 1 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis