Krewetki z patelni Krewetki z patelni

Krewetki z patelni

Krewetki w pysznej marynacie podsmażone na patelni!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 225 g małych krewetek
  • sok 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • masło

Sposób przygotowania

  • 1
    Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzyków na ogonkach. Następnie usuwamy jelito. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i końcem noża i wyjmujemy jelito (czarna cienka niteczka).
  • 2
    Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy obrane krewetki. Odstawiamy krewetki na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 3
    Po upływie tego czasu smażymy krewetki na maśle na wysokiej temperaturze. Maksymalnie 2 minuty z każdej ze stron.
  • 4
    Podajemy z bagietką lub grzankami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski KolacjaKolacja ze znajomymiKrewetkiObiadObiad z krewetkami

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis