Wieprzowe szaszłyki z grilla Wieprzowe szaszłyki z grilla

Wieprzowe szaszłyki z grilla

Jeśli zastanawiasz się nad menu na grilla to świetną opcją są szaszłyki z szybki, cebuli i papryki! Zasmakują z pewnością każdemu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 - 500 g szynki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • czerwona ostro papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę.
  • 2
    Przygotuj marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę. Olej, keczup, musztardę szczyptę papryki słodkiej i ostrej, pieprz, sól oraz czosnek wymieszać.
  • 3
    Powstałą marynatą zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
  • 4
    W tym czasie kroimy paprykę, cebulę i boczek w plastry. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej warto namoczyć je w wodzie) nabijać na przemian mięso, cebulę, boczek i paprykę.
  • 5
    Szaszłyki smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Podczas pieczenia polewamy co jakiś czas pozostałą marynatą z mięsa.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne GrillObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis