Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Genialne wegetariańskie pulpety, którymi z pewnością najesz się do syta.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

55min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1,5 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 duża szczypta curry
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • Dodatkowo:
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • SOS:
  • 1
    Zaczynamy od sosu! Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przysmaż je na oliwie, po chwili dodaj passatę pomidorową i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw pod koniec gotowania do smaku bazylią.
  • Pulpety:
  • 1
    Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie na sicie, użyj gorącej wody. Dzięki temu pozbędziesz się z kaszy goryczy.
  • 2
    Następnie kaszę przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki wrzącej wody, szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 – 15 minut.
  • 3
    Posiekaj drobno cebulę. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przysmaż na oliwie, dodaj po chwili oregano i curry, następnie duś około 7-10 minut.
  • 4
    W robocie kuchennym wymieszaj i zblenduj ugotowaną kaszę z warzywami, bułką tartą, solą i pieprzem. Kawałki warzyw powinny być widoczne, więc miksuj tylko chwilę. Masa powinna być kleista, sprawdź także, czy jest dobrze doprawiona.
  • 5
    Następnie z masy lep małe klopsiki. Klopsiki smaż z każdej strony przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • 6
    Sos pomidorowy przelej na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłóż na jego wierzch klopsiki.
  • 7
    Zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem czasu posyp danie startym parmezanem.
  • 8
    Przed podaniem obsyp danie natką pietruszki.

2 komentarze

Wera 25 listopada 2019 (11:53)

Danie wyszło mega pyszne! Za pierwszym razem jednak pominęłam proces obsmażenia pulpetów na patelni i to był błąd bo trochę mi się rozwalały. Drugi raz jak robiłam to obsmażylam i faktycznie były lekko z wierzchu chrupiące, dzięki czemu potem w passacie pomidorowej się nie rozwalały. Także moja rada do wszystkich – nie pomijajcie tego kroku z obsmażeniem.

Zofia 27 listopada 2019 (15:34)

Zrobiłam na obiad dla mojej córci, która nie je mięsa! Powiem, że lepszych pulpetów to ja z kaszy nigdy nie zrobiłam. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa HashimotoKaszaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis