Wegetariański sos do makaronu Wegetariański sos do makaronu

Wegetariański sos do makaronu

Prosty i szybki przepis na wegetariański sos do makaronu z pysznymi warzywami. Sos jest pomidorowy, intensywny w smaku dzięki cebuli, czosnkowi i natce pietruszki! Bez wątpienia jest to szybki i prosty sos do obiadu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 ząbki czosnku zależnie od wielkości i ostrości
  • 80 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebule kroję w drobna kostkę i podsmażam na oleju w głębokiej patelni.
  • 2
    Dodaję obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i przesmażam razem.
  • 3
    Do warzyw dodaję pokrojone pomidory z puszki i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku.
  • 4
    Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Duszę razem na średnim ogniu ciągle mieszając tak, aby część wody odparowała. Pod koniec próbuję, dodaje posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze doprawiam.
  • 5
    Sos podawać z ulubionym makaronem, posypanym ulubionym serem np. parmezanem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis