Pasztet warzywny z soczewicy to idealna alternatywa dla mięsnego pasztetu. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Soczewicę i ryż gotujemy w osolonej wodzie – około 15 min.
Podgrzej bulion i ugotuj w nim starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj odcedzone z bulionu warzywa oraz soczewicę i ryż. Po chwili podsmażania dodaj przyprawy: curry, sól i pieprz.
Odstaw wszystko do lekkiego przestudzenia i następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
Przygotuj keksówkę – wysmaruj ją olejem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i wyrównaj. Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach C.
1 komentarz
Karolina
14 kwietnia 2020 (13:39)
Bardzo mi smakowało, myślałam że będzie mdły, ale na prawdę jestem zaskoczona! Jeszcze pewnie nie raz go zrobię, gdy znów będę miała zapas soczewicy 😀