Wegetariański pasztet

Pasztet warzywny z soczewicy to idealna alternatywa dla mięsnego pasztetu. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ocena:

(1)
Wegetariański pasztet Wegetariański pasztet
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Łatwy


Wegetariański pasztet

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

  • 1

    Soczewicę i ryż gotujemy w osolonej wodzie – około 15 min.

  • 2

    Podgrzej bulion i ugotuj w nim starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę.

  • 3

    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj odcedzone z bulionu warzywa oraz soczewicę i ryż. Po chwili podsmażania dodaj przyprawy: curry, sól i pieprz.

  • 4

    Odstaw wszystko do lekkiego przestudzenia i następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.

  • 5

    Przygotuj keksówkę – wysmaruj ją olejem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i wyrównaj. Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach C.


1 komentarz

Karolina

14 kwietnia 2020 (13:39)

Bardzo mi smakowało, myślałam że będzie mdły, ale na prawdę jestem zaskoczona! Jeszcze pewnie nie raz go zrobię, gdy znów będę miała zapas soczewicy 😀

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 8 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis