Wegetariański pasztet Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Pasztet warzywny z soczewicy to idealna alternatywa dla mięsnego pasztetu. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania

  • 1
    Soczewicę i ryż gotujemy w osolonej wodzie - około 15 min.
  • 2
    Podgrzej bulion i ugotuj w nim starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę.
  • 3
    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj odcedzone z bulionu warzywa oraz soczewicę i ryż. Po chwili podsmażania dodaj przyprawy: curry, sól i pieprz.
  • 4
    Odstaw wszystko do lekkiego przestudzenia i następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa jest za gęsta, dolej mleko.
  • 5
    Przygotuj keksówkę - wysmaruj ją olejem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i wyrównaj. Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach C.

1 komentarz

Karolina 14 kwietnia 2020 (13:39)

Bardzo mi smakowało, myślałam że będzie mdły, ale na prawdę jestem zaskoczona! Jeszcze pewnie nie raz go zrobię, gdy znów będę miała zapas soczewicy 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa WegetariańskieWielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis