Wegetariański makaron z pomidorowym pesto

Pomysł na szybki obiad w stylu włoskim. Makaron z pesto z pomidorów i parmezanem w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki – szybko, prosto, łatwo i smacznie.

Ocena:

(0)
Wegetariański makaron z pomidorowym pesto Wegetariański makaron z pomidorowym pesto
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Wegetariański makaron z pomidorowym pesto

Składniki:

  • Pesto:
  • 7 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Makaron:
  • Makaron typu spaghetti
  • sól
  • liście natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Orzeszki przysmaż na patelni do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Uważaj aby się nie przypaliły.

  • 2

    Parmezan zetrzyj na tarce.

  • 3

    Pomidory posiekaj. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.

  • 4

    Parmezan, czosnek, orzechy, oliwę, pomidory, szczyptę soli wrzuć do bledera i zblenduj do momentu, aż powstanie odpowiednia konsystencja.

  • 5

    Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  • 6

    Ugotowany makaron przeżuć na rozgrzaną patelnię i wymieszaj z pesto. Dodaj liście pietruszki – wymieszaj i gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciWegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 6 września 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis