Wegetariański bigos świąteczny Wegetariański bigos świąteczny

Wegetariański bigos świąteczny

Postna kapusta z grzybami czyli wegetariański bigos, podawany jest najczęściej na święta Bożego Narodzenia jako jedna z 12 wigilijnych potraw! Smakuje najlepiej po 3 dniach!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 25 g suszonych grzybów
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 8 suszonych śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 80 ml brandy
  • Przyprawy:
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania

  • 1
    Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę z czosnkiem na odrobinie oliwy.
  • 2
    Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku Podsmażaj przez około 3 minuty.
  • 3
    Następnie posiekaj kiszoną kapustę i wrzuć do większego garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulę z marchewką, soczewicę, pokrojone suszone śliwki oraz pokruszone suszone grzyby.
  • 4
    Dopraw przyprawami i smaż wszystko mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Po chwili dodaj brandy, zamieszaj i chwilę podgotuj.
  • 5
    Następnie dodaj 3 szklanki wody. sos sojowy, 1 łyżeczkę cukru i zagotuj.
  • 6
    Po zagotowaniu gotuj jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut (do odparowania), co jakiś czas porządnie mieszając - trzeba bardzo pilnować tego, aby bigos nam się nie przypalił.
  • 7
    Doprawiamy bigos według uznania jeszcze solą i pieprzem.
  • 8
    Bigos na drugi dzień ponownie przegotuj, aby przeszedł smakami. Na 3 dzień smakuje najlepiej!

2 komentarze

Oliwia 19 grudnia 2019 (12:45)

ja juz zrobilam – wyszło aromatycznie. To mój pierwszy bigos, duma mnie rozpiera :)))

Heniu 28 grudnia 2019 (13:51)

Muszę powiedzieć ze narobiłem tego tyle, a wszystko poszło! bardzo dobra kapustka postna!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyKapustaKolacjaObiadWegetariańskieWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis