Wegetariański bibimbap Wegetariański bibimbap

Wegetariański bibimbap

Zdrowa wegetariańska wersja koreańskiego dania warzyw z ryżem znanego jako Bibimbap. Podaje się je zawsze z dodatkiem wytrawnego sosu.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chilli
  • olej kokosowy
  • garść ulubionych kiełków
  • garść liści szpinaku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • sos sojowy
  • ryż
  • Sos:
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 2
    Ryż gotujemy zgonie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3
    Cukinię i cebulkę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w słupki, chilli siekamy. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym na głębokiej patelni z dodatkiem sosu sojowego.
  • 4
    Do 4 miseczek przekładamy ugotowany ryż. Następnie wykładamy na niego podsmażone warzywa, marchew pokrojoną w zapałki, kiełki, liście szpinaku. Posypujemy sezamem.
  • 5
    Na patelni smażmy 4 jajka sadzone i przekładamy je do miseczek na warzywa z ryżem. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem.

3 komentarze

pati 25 marca 2019 (09:44)

wyglada cudownie… czy znajdzie się tu jakiś książe, który mi to zrobi z rana? 🙂

Paweł 26 marca 2019 (08:35)

Ojaaa jakie to musi być dobre!

Kaja 15 kwietnia 2019 (12:54)

smaczne polecam

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CukiniaJajkaKolacjaObiadPaprykaRyżWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis