Wegańskie placuszki z niespodzianką

Jesień kojarzy mi się z ziemniakami, tak więc chcę przedstawić przepis na pyszne i sycące placuszki z niespodzianką 🙂

Ocena:

(0)
Wegańskie placuszki z niespodzianką Wegańskie placuszki z niespodzianką
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Wegańskie placuszki z niespodzianką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 gram pieczarek
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • duży pęczek koperku
  • olej do smażenia (można też upiec)
  • sól i pieprz
  • mix ulubionych sałat
  • wegański majonez lub ulubiony sos

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie.

  • 2

    Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku.

  • 3

    Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki.

  • 4

    Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki.

  • 5

    Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec).

  • 6

    Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. Wszystko polać wegańskim majonezem wymieszanym z koperkiem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: sandra_1988 · 5 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis