Wegańskie naleśniki Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki bez dodatku jajek i i mleka krowiego. Smakują tak samo dobrze jak tradycyjne naleśniki.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki zmielonych na drobną mąkę płatków owsianych (ja to robię w młynku do kawy)
  • 1 3/4 szklanki mleka sojowego lub kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

  • 1
    W dużej misce wymieszaj mąkę, zielone płatki, sodę, sól, cukier i kakao.
  • 2
    Dodaj teraz mokre składniki, czyli olej i mleko, za pomocą miksera zmiksuj. Odstaw ciasto na około 10 min, powinno zgęstnięć.
  • 3
    Rozgrzej patelnię, z odrobiną oleju kokosowego. Wlewaj chochelką ciasto i formuj cienkie naleśniki. Smaż z dwóch stron.
  • 4
    Podawaj ze świeżymi owocami, np, bananem, truskawkami i dżemem jagodowym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Naleśniki i placki Wegańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis