Wegańskie curry z dynią Wegańskie curry z dynią

Wegańskie curry z dynią

Moje wegańskie curry to niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, które mogłabym jeść codziennie 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • -4 torebki ryżu (ja najbardziej lubię jaśminowy i basmati)
  • -500 g dyni
  • -500 g ziemniaków
  • -1 duża cebula
  • -2 czerwone papryki
  • -kostka naturalnego tofu
  • -1 mała puszka mleczka kokosowego (200ml)
  • -300 ml bulionu warzywnego
  • -olej do smażenia
  • -1 papryczka piri piri
  • -natka pietruszki do ozdoby
  • -przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, kurkuma, kumin, curry

Sposób przygotowania

  • 1

    Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  • 2

    Tofu odsącz z wody (najlepiej zawinąć je w ręcznik papierowy i położyć na nie coś ciężkiego na 10-15 minut). Następnie pokrój je w kostkę i usmaż na suchej patelni z dodatkiem przyprawy curry.

  • 3

    Ziemniaki i dynię pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej, aż zmiękną.

  • 4

    Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czerwoną papryką i papryczką piri piri.

  • 5

    Do cebuli z paprykami wlej bulion i dodaj wszystkie przyprawy (ilość przypraw zależy od indywidualnych upodobań).

  • 6

    Dodaj usmażone tofu i mleczko kokosowe, zamieszaj i gotuj razem około 5 minut na małym ogniu.

  • 7

    Wrzuć ugotowane ziemniaki, zamieszaj i wyłącz gaz.

  • 8

    Podawaj curry z ryżem i natką pietruszki.

     

    Smacznego!

     

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa DyniaWegańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis