Warzywne pulpeciki

Idealne w swojej prostocie, przygotujesz je z kilku składników, które masz z pewnością domu. Zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć innej.

Ocena:

(0)
Warzywne pulpeciki Warzywne pulpeciki
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Warzywne pulpeciki

Składniki:

  • Pulpety:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę mieszamy w misce z przyprawami.

  • 2

    Paprykę kroimy w małą kosteczkę, kukurydzę odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą.

  • 3

    Do mąki z przyprawami dodajemy ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej.

  • 4

    Wszystko mieszamy do połączenia składników i w razie potrzeby dodajemy więcej wody, tak aby powstała klejąca się masa.

  • 5

    Masa musi być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha. Bez problemu powinniśmy móc z masy formować pulpeciki.

  • 6

    Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 7

    Pulpeciki pieczemy rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 30 minut – do tego czasu powinny być rumiane i chrupiące.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 17 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis