Warzywa w kokosowym sosie z ryżem Warzywa w kokosowym sosie z ryżem

Warzywa w kokosowym sosie z ryżem

Do tego dania zamiast ryżu świetnie pasują również ziemniaki, kasza, lub ryba. W zależności od tego na co mamy ochotę. Duszone warzywa z kokosowym, wyśmienitym sosem to propozycja ekspresowego i smacznego obiadu w wersji orientalnej!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 gram ryżu
  • 300 gram dyni
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Cukinię kroimy w plastry, dynię (obraną) i paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na maśle, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut.
  • 3
    Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  • 4
    Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Sosy i pasty CukiniaDyniaObiadRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis