Tarta ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Sposób na odczarowanie szpinaktu jest prosty! Wystarczy przygotować szpinakową tartę z serem feta. Jej zrobienie nie jest skomplikowane i nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kulinarnych. Tarta idealnie pasuje jako kolacja lub lekki lunch.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła (prosto z lodówki)
  • 2 żółtka
  • łyżkę śmietany 18%
  • szczyptę soli
  • Farsz:
  • paczkę świeżego szpinaku
  • kostkę sera feta
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • 1 łyżkę masła

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut. Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.
  • Farsz:
  • 1
    Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Dopraw gałką muszkatołową i dok z cytryny. Wymieszaj i chwilę jeszcze duś.
  • Pieczenie:
  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto w wielu miejscach widelcem. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika.
  • 2
    Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 minut, aż całość się ładnie zrumieni.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa SzpinakWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis