Tagliatelle carbonara

Każdy z nas ma własną wersję tej potrawy. Zapraszam do spróbowania mojej.

Ocena:

(0)
Tagliatelle carbonara Tagliatelle carbonara
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Tagliatelle carbonara

Składniki:

  • 75 gram masła
  • 100 gram boczku krojonego w niewielkie słupki lub kostkę
  • 400 gram makaronu tagliatelle
  • 8 żółtek
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 50 gram tartego parmezanu
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuść na dużej, głębokiej patelni, dodaj boczek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż boczek będzie złotobrązowy.

  • 2

    Dużej misce wymieszaj żółtka, śmietanę, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i pietruszkę.

  • 3

    Zdejmij boczek z ognia i dodaj do niego ugotowany al dente makaron, mieszaj delikatnie tak aby połączyć dokładnie makaron z boczkiem i masłem.

  • 4

    Makaron z gorącym boczkiem dodajemy do mieszanki z jajkami i dobrze wymieszaj. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

  • 5

    Podajemy i jemy od razu, inaczej jajka nam się zetną.


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 24 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis