Szybki obiad – warzywa zapiekane pod beszamelem Szybki obiad – warzywa zapiekane pod beszamelem

Szybki obiad – warzywa zapiekane pod beszamelem

W tym przepisie możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które lubisz, od kalafiorów, brokułów, mini marcheweczki po cukinię czy fasolkę szparagową. Stwórz swój dowolny mix smakowy lub wykorzystaj gotowe mrożone mieszanki warzyw.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię np. firmy Hortex
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 500 ml mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty. Przełóż do naczynia do zapiekania.
  • Sos:
  • 1
    Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem.
  • Zapiekanie:
  • 1
    Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.

2 komentarze

Marysia 4 kwietnia 2019 (21:16)

idealne na danie na piatek 🙂

wujek 27 maja 2019 (13:48)

smaczne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Sosy i pasty ObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis