Makaron z sosem serowym sprawdza się zawsze jako pyszny i sycący obiad w te dni kiedy nie mam czas na dłuższe gotowanie. Sos z tego przepisu jest gęsty i kremowy, można jednak jego konsystencję równoważyć, dodając odpowiednią ilość mleka i nadać mu konsystencję taką jaka Ci odpowiada.
W tym przepisie użyłam sera Cheddar, możesz jednak użyć innego gatunku sera, np. Lazur lub jeśli wolisz delikatniejszy smak to świetnie sprawdzi się Ementaler lub Gouda – zależy wszystko od Twoich preferencji smakowych.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najlepiej, aby był al dente.
W rondelku rozpuść masło. Jak się roztopi dodaj 2 łyżki mąki. Mieszaj kilka minut, aż zasmażka zacznie się rumienić.
Dolej mleko. Zagotuj jednocześnie delikatnie mieszając, aż całość zgęstnieje.
Dodaj stopniowo garściami starty ser Cheddar i od razu ściągnij rondelek z ognia, nie przestawaj jednak mieszać. Ser powinien się idealnie rozpuścić i połączył z pozostałymi składnikami.
Sos powinien stać się gęsty i kremowy, jeśli jednak uznasz, że jest za gęsty, możesz dolać odrobię mleka w zależności od Twoich preferencji.
Na koniec dopraw solą i chili i gałką muszkatołową.
Podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Udekoruj makaron na talerzu listkami świeżej bazylii.
Wskazówka: te danie świetnie się również sprawdzi z dodatkiem podpieczonego boczku, wędzonego łososia lub z kawałkami piersi z kurczaka. Będzie wówczas bardziej treściwe.
1 komentarz
majka90
5 kwietnia 2019 (22:00)
Genialny sos!