Szpinakowe muffinki Szpinakowe muffinki

Szpinakowe muffinki

Babeczki ze szpinakiem to idealna propozycja dla dzieci. Prosty i zdrowy przepis, który sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu. Polecam

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 muffinek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 jajka
  • 180 gram mąki pszennej
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1

    Szpinak blendujemy z oliwą z oliwek na gładką masę. 

  • 2

    Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym tak, aby powstała puszysta masa. Dodajemy masę szpinakową i nadal miksujemy, aż wszystko nam się ładnie połączy.

  • 3

    Przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia dodajemy do masy i na małych obrotach miksujemy, do momentu aż składniki się połączą. Następnie dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. 

  • 4

    Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

  • 5

    Upieczone babeczki po wystudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny FitŚniadanieSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis