Muffinki z gruszkami Muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami

Oto muffiny, które naprawdę wyróżniają się w pod względem konsystencji i smaku. Są one niezwykle miękkie, delikatnie aromatyczne, a świeże gruszki nadają im rewelacyjny smak. Gorąco zachęcam do ich upieczenia i spróbowania.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 muffinek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Niezbędne akcesoria

  • Forma na muffiny
  • Piekarnik

Składniki

  • 300 g gruszek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 65 g brązowego cukru + do posypania muffinów przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 140 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  • 1
    Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połącz suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały, cukier brązowy i imbir. Pierwszy krok połącz suche składniki Pierwszy krok połącz suche składniki
  • 2
    W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre, czyli: olej, roztrzepane jajka, śmietanę i miód. Drugi krok połącz mokre składniki Drugu krok połącz mokre składniki
  • 3
    Powoli za pomocą łyżki lub widelca połącz składniki mokre z suchymi, mieszając tylko do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Trzeci krok wymieszaj składniki Trzeci krok wymieszaj składniki
  • 4
    Gruszki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Czwarty krok obierz gruszki Czwarty krok obierz gruszki
  • 5
    Dodaj pokrojone gruszki do ciasta na muffinki i delikatnie wymieszaj. Piąty krok wymieszaj składniki z gruszkami Piąty krok wymieszaj składniki z gruszkami
  • 6
    Wyłóż formę do muffinów papilotkami. Umieść ciasto w przygotowanych foremkach. Posyp każdą muffinkę niewielką ilością cukru. Szósty krok wyłóż ciasto do foremek Szósty krok wyłóż ciasto do foremek
  • 7
    Rozgrzej piekarnik do 200ºC, opcja termoobieg. Piecz muffiny przez 20-23 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w muffinkę będzie po wyciągnięciu suchy.
  • 8
    Wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw je do przestygnięcia przez chwilę na drucianej siatce. Smacznego! Ósmy krok smacznego Ósmy krok smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Gruszki: Gruszki same w sobie nie są typowym alergenem, ale mogą wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób, choć jest to stosunkowo rzadkie.

  • Mąka pszenna: Mąka pszenna zawiera gluten, co sprawia, że może powodować reakcje alergiczne u osób z nietolerancją glutenu (celiakią) lub alergią na gluten.

  • Proszek do pieczenia: Proszek do pieczenia zazwyczaj nie jest alergenem, ale warto sprawdzić etykietę produktu, ponieważ niektóre marki mogą zawierać substancje mogące powodować reakcje alergiczne.

  • Cukier: Cukier jest zazwyczaj bezpieczny i nie powinien powodować alergii.

  • Proszek do pieczenia: Proszek do pieczenia zazwyczaj nie jest alergenem, ale warto sprawdzić etykietę produktu, ponieważ niektóre marki mogą zawierać substancje mogące powodować reakcje alergiczne.

  • Brązowy cukier: Brązowy cukier jest zazwyczaj tak samo bezpieczny jak biały cukier i nie powinien powodować alergii.

  • Imbir w proszku: Imbir w proszku jest rzadkim alergenem, ale mogą wystąpić reakcje alergiczne u niektórych osób.

  • Śmietana 12%: Śmietana jest produktem mlecznym, więc osoby z alergią na mleko mogą być uczulone także na śmietanę.

  • Olej rzepakowy: Olej rzepakowy zazwyczaj nie jest alergenem i jest powszechnie tolerowany.

  • Miód: Miód sam w sobie nie jest typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na pyłki kwiatowe zawarte w miodzie, co może wywoływać objawy alergiczne.

  • Jajka: Jajka są częstym alergenem, szczególnie u dzieci. Osoby z alergią na jajka powinny unikać jajek.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

2 komentarze

Paweł 21 września 2023 (09:53)

Polecam

Lucy 7 czerwca 2024 (19:17)

Absolutnie najlepszy przepis na szybkie babeczki. Właśnie upiekłam na jutrzejszy festyn szkolny. Musze piec jeszcze jedną partię bo mąż z córką już połowę pochłonęli. Polecam też z jabłkami jeśli ktoś nie ma gruszek.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Na słodko Dla dzieciImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis