Szaszłyki z indyka z warzywami

Kolorowe, lekkie szaszłyki z indykiem i warzywami.

Ocena:

(1)
Szaszłyki z indyka z warzywami Szaszłyki z indyka z warzywami
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Szaszłyki z indyka z warzywami

Składniki:

  • Marynowany indyk:
  • 500 gram piersi z indyka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 pęczka kolendry
  • Marynowane warzywa:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • miód
  • Dodatkowo:
  • 2 czerwone cebule
  • 200 gram pieczarek
  • Wykałaczki na szaszłyki

Sposób przygotowania:

  • Marynowany indyk:
  • 1

    Indyka kroimy w kostkę, mniej więcej 2 x 2 cm. Mleczko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy curry, posiekany czosnek, połowę kolendrę, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy miód i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do marynaty dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

  • Marynowane warzywa:
  • 1

    Papryki oraz cukinię kroimy mniej więcej w taką samą kostkę jak indyka (2×2 cm). Wrzucamy je do miski, polewamy sosem sojowym, dodajemy miód i drugą połowę kolendry. Tak zamarynowane warzywa odstawiamy na bok.

  • Przygotowanie szaszłyków:
  • 1

    Następnie obieramy pieczarki, cebulę kroimy w plastry i przygotowujemy wykałaczki do szaszłyków (należy je zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zaczynamy nadziewać szaszłyki. Naprzemiennie na wykałaczki nadziewamy mięso indyka, później warzywa, pieczarki i cebulkę.

  • Pieczenie:
  • 1

    Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy szaszłyki. Pieczemy około 12 minut, w połowie czasu obracamy je na drugą stronę.

    Możemy je podawać z musztardą lub ketchupem


1 komentarz

madziarka

21 maja 2020 (11:31)

Genialne szaszłyczki! Zawsze na grilla przygotowywałam karkówkę i kiełbaski, nie sądziłam, że tak szybko przygotuje takie piękne i kolorowe szaszłyczki! Rodzinka była pod wrażeniem!

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 21 lutego 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis