Spaghetti z sosem z pomidorków koktajlowych

Słodkie pomidorki koktajlowe są często dużo bardziej lubiane przez dzieci niż zwykłe pomidory. Dlatego zachęcam do wypróbowania ich jako sos do wegetariańskiego spaghetti!

Ocena:

(8)
Spaghetti z sosem z pomidorków koktajlowych Spaghetti z sosem z pomidorków koktajlowych
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4 osoby

Poziom trudności

Średni


Spaghetti z sosem z pomidorków koktajlowych

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 450 gram pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej bazylii porwanej na małe kawałki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
  • 400 gram makaronu spaghetti
  • 65 gram startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1 ekologiczna kostka rosołowa
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, po tym czasie dodaj czosnek, pomidorki o bazylię.

  • 2

    Smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż pomidory zmiękną, następnie rozgnieć je delikatnie drewnianą łyżką. Smaż je dalej przez około 10 min aż sos zrobi się gęsty. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba będzie zrównoważyć kwaśny smak, dodaj cukier.

  • 3

    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Zmieszaj ją z kostką rosołową. Makaron wrzuć do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj, dodając tyle przygotowanej wody, ile będzie potrzeba, by rozrzedzić sos. Danie podawaj posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki.


8 komentarzy

anna

15 marca 2019 (09:24)

dzis zrobie ten przepis na obiad dam znac jak smakowalo

Agata

21 marca 2019 (20:35)

Mega dobre. Pomidorki koktailowe są słodkie, a ja lubię taki łagodny smak. Ten sos stał się moim ulubionym przepisem!

Justyna

25 marca 2019 (13:54)

Genialne w smaku! Dziękuję za przepis.

kamil

4 kwietnia 2019 (21:38)

dobre

Marek

25 kwietnia 2019 (15:07)

bardzo dobry sos. polecam. sprawdzony i dodany do ulubinych przepisów 🙂

aneta

12 września 2019 (09:35)

cos przepysznego

Monika

23 września 2019 (10:15)

Pomidorki koktailowe mają tak oryginalny smak, że tylko dzięki nim można zrobić tak delikatny w smaku sos, który jest pomidorowy i jednocześnie słodki. Uwielbiam ten przepis.

Maja

13 listopada 2019 (12:45)

delikatnie slodki smak pomidorkow sprawia, ze to sphagetti jest moim ulubionym przepisem, ktory smakuje moim dziecią

Skomentuj


Kuchnia: ŚródziemnomorskaWegetariańskaWłoska

Kategoria: · Dania główne · Sosy

Autor: magie · 24 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis