Spaghetti z krewetkami i chili Spaghetti z krewetkami i chili

Spaghetti z krewetkami i chili

Od zawsze lubię krewetki w towarzystwie makaronu. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g rozmrożonych, obranych krewetek
  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 dymki
  • 0,5 łyżeczki pokruszonych płatków chilli
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 garście rukoli
  • odrobina natki pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Odsącz rozmrożone krewetki i odstaw je.
  • 2
    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3
    W większym garnku rozgrzej oliwę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno dymkę i rozkruszone płatki chilli. Smaż przez 2 min.
  • 4
    Następnie dodaj pokrojone w paski pomidory, 200g oliwnej zalewy z pomidorów i krewetki. Przypraw solą i pieprzem.
  • 5
    Kiedy krewetki i pomidory się zagrzeją dodaj wino i przez chwilę gotuj. Następnie dodaj rukolę i mieszaj, aż liście lekko zmiękną.
  • 6
    Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj go dokładnie z zawartością garnka. Danie przełóż na talerz i udekoruj natką pietruszki. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne KrewetkiMakaronObiadObiad z krewetkamiRukola

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis