Spaghetti z klopsikami zapiekanymi w piekarniku Spaghetti z klopsikami zapiekanymi w piekarniku

Spaghetti z klopsikami zapiekanymi w piekarniku

Idealna propozycja na szybki obiad. Klopsiki mimo iż są podlane białym winem, można je spokojnie zaserwować dzieciom, gdyż alkohol pod wpływem temperatury wyparuje.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 350 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok i miąższ z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.
  • 2
    Mięso mielone przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajko, 3 łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3
    Dodać pietruszkę, sok i miąższ z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i jeszcze raz wymieszać. Uformuj niewielkie kulki.
  • 4
    Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, przełóż do niego klopsiki, polej winem, dodaj liście laurowe i wstaw do rozgrzanego piekarnika (190 stopni C). Zapiekaj przez 20 min. Po tym czasie mięso podlej wrzącą wodą (ok. 100 ml) i piecz jeszcze przez 5 minut.
  • 5
    Ugotowany makaron przełóż na głęboką, rozgrzaną patelnię i wymieszaj go z sosem sojowym. Następnie przełóż go na talerze, ułóż na nim klopsiki i polej je sosem powstałym w trakcie pieczenia mięsa.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Dla dzieciMakaronObiadObiad z makaronem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis