Sos z czerwonych warzyw z pulpetami

Pulpety z sosem z czerwonych warzyw takich jak: papryka, pomidory i czerwona soczewica, możemy podawać w towarzystwie kopytek, makaronu lub ziemniaków. Pulpety świetnie się sprawdzą jako propozycja obiadu dla najmłodszych.

Ocena:

(0)
Sos z czerwonych warzyw z pulpetami Sos z czerwonych warzyw z pulpetami
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

5

Poziom trudności

Łatwy


Sos z czerwonych warzyw z pulpetami

Składniki:

  • Sos:
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka wody do gotowania soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • Pulpety:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.

  • 2

    Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą.

  • 3

    Do garnka wlej olej i go rozgrzej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś około 5 minut.

  • 4

    Następnie dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.

  • 5

    Na dużej patelni rozgrzej olej. Uformuj z mięsa małe pulepety i podsmaż je na większym.

  • 6

    Pulpety zalej szklanką wody i duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj sos i duś jeszcze z 10 min pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Dania główne · Sosy

Autor: Justyna · 1 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis