Sos z czerwonych warzyw z pulpetami Sos z czerwonych warzyw z pulpetami

Sos z czerwonych warzyw z pulpetami

Pulpety z sosem z czerwonych warzyw takich jak: papryka, pomidory i czerwona soczewica, możemy podawać w towarzystwie kopytek, makaronu lub ziemniaków. Pulpety świetnie się sprawdzą jako propozycja obiadu dla najmłodszych.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sos:
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka wody do gotowania soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • Pulpety:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania

  • 1
    Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.
  • 2
    Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą.
  • 3
    Do garnka wlej olej i go rozgrzej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś około 5 minut.
  • 4
    Następnie dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.
  • 5
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Uformuj z mięsa małe pulepety i podsmaż je na większym.
  • 6
    Pulpety zalej szklanką wody i duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj sos i duś jeszcze z 10 min pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Dla dzieciObiadPaprykaPomidorySoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis