Pulpety z sosem z czerwonych warzyw takich jak: papryka, pomidory i czerwona soczewica, możemy podawać w towarzystwie kopytek, makaronu lub ziemniaków. Pulpety świetnie się sprawdzą jako propozycja obiadu dla najmłodszych.
Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą.
Do garnka wlej olej i go rozgrzej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś około 5 minut.
Następnie dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Uformuj z mięsa małe pulepety i podsmaż je na większym.
Pulpety zalej szklanką wody i duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj sos i duś jeszcze z 10 min pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Skomentuj