SOS TZATZIKI SOS TZATZIKI

SOS TZATZIKI

Wyrazisty, jogurtowy sos tzatziki to specjał kuchni greckiej! Tworzą idealne połączenie do dań mięsnych i świetnie pasuje też na grilla.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 ml jogurtu typu greckiego 10% (najlepiej z lidla firmy Pilos)
  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Ogórek przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • 2
    Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody.
  • 3
    Przekładamy ponownie do miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4
    Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

2 komentarze

Ilona 31 października 2019 (10:04)

fajnie opisane jak zrobic sos tzatziki. nie ma grilla, na ktorym nie ma tego dodatku

Kaja 21 marca 2020 (12:45)

Nawet mi wyszło 😅

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Grill

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis