Sos pieczarkowy do kaszy Sos pieczarkowy do kaszy

Sos pieczarkowy do kaszy

Pyszny domowy sos, który idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju kaszy. Możemy go zaserwować z kaszą gryczaną, pęczak, bulgur czy nawet z kaszą jaglaną. Jest jednak tak uniwersalny, że często podaję go również jako dodatek do mięs, makaronu lub ryżu.

Średnia ocen: 4.74 (19)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 350 g pieczarek
  • duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka mąki
  • pół szklanki mleka
  • posiekana natka pietruszki
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Pieczarki obierz, umyj i pokrój. Cebulę posiekaj. Na patelni na małym ogniu rozpuść masło klarowane i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj pieczarki i od czasu do czasu przemieszaj drewnianą łopatką. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2
    Przygotuj pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj je energicznie (najlepiej rózgą kuchenną) z 1 łyżeczką mąki oraz szczyptą soli. Musisz tak długo i energicznie mieszać, aby nie było grudek.
  • 3
    Gdy pieczarki są już wystarczająco miękkie zalej je roztworem z mąki. Podgrzewaj jeszcze około 3-4 minut, cały czas delikatnie mieszając, aż sos lekko zgęstnieje i nabierze takiej konsystencji jak lubisz. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki i tymiankiem. Inspirację do tego przepisu i zdjęcie znalazłam na blogu simply-delicious-food.com

19 komentarzy

ewa 18 lipca 2019 (22:37)

bombowy!

mariusz 23 września 2019 (10:16)

bardzo dobry przepis, sprawdzony!

michalina 25 września 2019 (12:53)

sprawdzony i zapisany na przyszlosc

Iwona 8 października 2019 (01:10)

Pyszny sos

Adam 20 października 2019 (20:17)

Sprawdzony przepis polecam

Ada 9 listopada 2019 (19:20)

Polecam

Lara 10 listopada 2019 (21:55)

Bardz bardzo smaczny sosik

paulina 13 listopada 2019 (12:47)

wyszedl mi troche rzadki ale i tak był smaczny, idealnie pasuje także do ryżu, nie tylko do kaszy

Karolina 19 listopada 2019 (22:11)

Najlepszy przepis jaki do tej pory przetestowałem. Prosty i szybki.

Agata 28 listopada 2019 (21:29)

W końcu normalny przepis domowy, a nie jakieś wydziwianie i kombinowanie. Polecam i trafia do ulubionych.

Olga 3 grudnia 2019 (11:15)

ten sos pasuje chyba do kazdej kaszy ja akurat preferuje kasze gryczana smakowo, dzieki

Wera 6 grudnia 2019 (21:02)

Trafiłam na ten przepis przypadkowo ale szukałam sosu do ziemniaków…… psuje również i to znakomicie…..

pieczarka 30 grudnia 2019 (12:42)

nie jadłem lepszego sosu niż ten pieczarkowy

Mojika 23 lutego 2020 (10:10)

Dawno nie robiłam sosu pieczarkowego i dlatego postanowiłam skorzystać z jakiegoś innego przepisu niż ten który używałam od zawsze. To był super pomysł aby spróbować coś nowego. Ten sos to rewelacja!! Polecam bo jest the Best!

monika 30 marca 2020 (12:42)

bardzo lubię ten sos

witold.kaczmarek@wp.pl 1 lipca 2020 (12:26)

Jak długo smażycie te pieczarki, żeby były miękkie?

Justyna 1 lipca 2020 (12:31)

witold.kaczmarek@wp.pl na oko… cieżko powiedzieć dokładnie ile bo to zależy od grubości na jakie są pokrojone. Spróbuj po paru minutach czy dla Ciebie są już odpowiednio miękkie i sam zdecyduj czy potrzebują więcej czasu czy nie 🙂

Paweł 21 marca 2021 (14:49)

pyszne

Nalas 4 listopada 2021 (15:36)

Mdły sam w sobie, a natka pietruszki zabija cały smak

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty KaszaPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis