Sos koperkowy do ryby Sos koperkowy do ryby

Sos koperkowy do ryby

Idealny sos koperkowy do ryby i ziemniaczków. Wspaniale podkreśli smak i doda ziołowego aromatu.

Średnia ocen: 5 (6)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając rózgą kuchenną chwilę podsmażyć.
  • 2
    Następnie powoli dolewać bulion warzywny (ważne, aby był zimny), cały czas mieszając rózgą kuchenną, dokładnie roztrzepujemy.
  • 3
    Całość zagotować, mieszając, aby nie powstały grudki.
  • 4
    Śmietankę zahartować w miseczce (wymieszać) z odrobiną sosu, a następnie dodać do pozostałej części, cały czas mieszając. Ponownie zagotować.
  • 5
    Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać do sosu i wymieszać, doprawić solą. Sosem polać ulubioną rybę.

6 komentarzy

Milena 12 listopada 2019 (21:52)

Fajnie, ze ten sos robi się tak szybko 🙂

Soja 12 września 2020 (20:58)

Przemawia do mnie ten sos

Magda 13 września 2020 (16:25)

Właśnie zrobiłam ten sosik, tylko że nie miałam śmietany więc dodałam jogurt naturalny gęsty z dwoma łyżkami śmietanki w proszku i naprawdę wyszedł rewelacyjny.

Magdalena 22 grudnia 2020 (15:59)

dobry sos

Grzesiek 24 grudnia 2020 (12:21)

Z mąką ryżową, jogurtem i masłem klarowanym też się sprawdza. Świetny.

Piotr 24 grudnia 2021 (14:43)

fajny przepis , w wigilię będzie ryba z tym sosem

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis