Sos koperkowy do kaszy

Mocno koperkowy sos do kaszy z kurczakiem i brokułem to moja propozycja łagodnego sosu do kaszy.

Ocena:

(3)
Sos koperkowy do kaszy Sos koperkowy do kaszy
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Sos koperkowy do kaszy

Składniki:

  • Sos:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 duży pęczek koperku
  • 220 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1-2 łyżki maki
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Kasza:
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  • 2

    Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze połówki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 min.

  • 3

    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem i obsypujemy mąką.

  • 4

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierś.

  • 5

    Po paru minutach wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (najpierw należy ją zahartować, czyli do miski wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy ze śmietaną i przelewamy do kurczaka z bulionem, cały czas mieszając).

  • 6

    W razie potrzeby możemy zagęścić 1 płaską łyżeczką mąki np. ziemniaczanej. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i ugotowane różyczki brokuła.

  • 7

    Doprawiamy do smaku. Ugotowaną kaszę polewamy sosem koperkowym z brokułem i kurczakiem.


3 komentarze

sylwia

18 listopada 2019 (12:31)

czy można bulion zamienić na wodę?

Tomek

23 listopada 2019 (13:06)

@sylwia chyba nie bardzo bo zmieniłoby to dość mocno smak. Ale jeśli spróbujesz daj znać czy było dobre.

Koperkowy

11 lutego 2020 (21:11)

Bardzo udany przepis

Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne · Sosy

Autor: MARTA · 13 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis