Sos koperkowy do kaszy Sos koperkowy do kaszy

Sos koperkowy do kaszy

Mocno koperkowy sos do kaszy z kurczakiem i brokułem to moja propozycja łagodnego sosu do kaszy.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sos:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 duży pęczek koperku
  • 220 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1-2 łyżki maki
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Kasza:
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze połówki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 min.
  • 3
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem i obsypujemy mąką.
  • 4
    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierś.
  • 5
    Po paru minutach wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (najpierw należy ją zahartować, czyli do miski wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy ze śmietaną i przelewamy do kurczaka z bulionem, cały czas mieszając).
  • 6
    W razie potrzeby możemy zagęścić 1 płaską łyżeczką mąki np. ziemniaczanej. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i ugotowane różyczki brokuła.
  • 7
    Doprawiamy do smaku. Ugotowaną kaszę polewamy sosem koperkowym z brokułem i kurczakiem.

3 komentarze

sylwia 18 listopada 2019 (12:31)

czy można bulion zamienić na wodę?

Tomek 23 listopada 2019 (13:06)

@sylwia chyba nie bardzo bo zmieniłoby to dość mocno smak. Ale jeśli spróbujesz daj znać czy było dobre.

Koperkowy 11 lutego 2020 (21:11)

Bardzo udany przepis

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty KaszaKurczak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis