Sos holenderski Sos holenderski

Sos holenderski

Idealnie pasuje do jajek, szparagów, kanapek z łosiem czy sałatek. Wspaniały sos holenderki z 4 żółtek! Prosty przepis w który liczy się dokładność.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Masło roztopić na małym ogniu, po rozpuszczeniu od razu ściągnąć z ognią. Łyżką cedzakową ściągać biały nalot z masła.
  • 2
    Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło.
  • 3
    Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy.

2 komentarze

Iwona 22 października 2019 (18:04)

Pyszny sosik pierwszy raz jedliśmy

Laura 12 listopada 2019 (10:31)

Mega dobra sprawa

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis