Sos do spaghetti bez mięsa

Propozycja sosu do spaghetti bez mięsa jako wegetariańskie, tanie i zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny.

Ocena:

(1)
Sos do spaghetti bez mięsa Sos do spaghetti bez mięsa
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Sos do spaghetti bez mięsa

Składniki:

  • makaron do spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 4 dość ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone lub czerwone
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • świeża bazylia /można zastąpić suszoną/
  • świeże oregano /można zastąpić suszonym/
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dusimy w niewielkiej ilości oleju kokosowego i wody.

  • 3

    Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. Dodajemy przecier i dusimy jeszcze około 10 minut.

  • 4

    Kroimy drobno bazylię oraz oregano i wrzucamy z wszystkimi przyprawami.

  • 5

    Potrawę można posypać już na talerzu pozostałą świeżą bazylią i oregano.


1 komentarz

Paweł

22 marca 2019 (22:19)

dobre

Skomentuj


Kuchnia: WegetariańskaWłoska

Kategoria: · Dania główne · Sosy

Autor: Justyna · 8 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis