Sok z pigwy Sok z pigwy

Sok z pigwy

Przepis krok po kroku jak przygotować sok z pigwy, wraz ze wskazówkami odnośnie pasteryzacji. Jest to babciny i sprawdzony przepis na prawdziwie domowy sok z pigwy, który zawiera w sobie cenne witaminy i minerały – dzięki czemu wspomaga nas w okresie przeziębienia i grypy ponieważ idealnie nadaje się jak sok do herbaty i nie tylko.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5-6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 - 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    Pigwę bardzo dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając nasiona (nie obieramy pigwy).
  • 2
    Następnie ścieramy pigwę na tarce o grubych oczkach lub kroimy w mniejsze paseczki.
  • 3
    Myjemy bardzo dokładnie słoik, możemy go po umyciu i osuszeniu jeszcze na kilka sekund( około 10) wstawić do mikrofalówki w celu zabicia wszelkich zarazków.
  • 4
    Na dnie słoika układaj na przemian warstwy pigwy i cukru.
  • 5
    Przykryj słoik gazą i odstaw go na ok. 4 dni w zacienione miejsce. Pamiętaj, aby co jakiś czas wymieszać jego zawartość, aby pigwa szybciej puściła sok.
  • 6
    Po kilku dniach sok i rozlać do słoika i  zapasteryzować (wówczas na długi czas zachowa swoją świeżość).
  • Pasteryzacja:
  • 1
    Szczelnie zamknięty, słoik lub słoiki z sokiem trzeba włożyć do garnka, zalać wodą do ¾ wysokości i zagotować. Dodatkowo warto umieścić między nimi ręcznik. Od czasu zagotowania się wody należy odczekać około 10 minut. Po tym czasie pigwowy sok będzie już zapasteryzowany.
  • Wskazówka:
  • 1
    Warto zapamiętać, że nie powinno się wyrzucać pokrojonych kawałków pigwy z syropu, ponieważ to w nich jest najwięcej składników odżywczych i witaminy C.

2 komentarze

Joanna 25 listopada 2019 (09:50)

moja teściowa zawsze taki sok robiła i się dziwiłam po co… przecież można kupić! A w tym roku sama też zrobiłam 🙂 Bardzo mi smakuje i wyszedł prawie jak u teściowej 😉

Bartek 19 grudnia 2019 (12:55)

a ja z sąsiadem robiłem! już doczekac sie nie możemy

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Napoje i koktajle Przetwory Hashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis