Sekretem przepisu jest oczywiście zalewa octowa do grzybów. Nie ma chyba lepszego sposobu na zachowanie smaku grzybów, niż robiąc przetwory z naszych ulubionych grzybów.
Średnia ocen: 5(3)
40min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 kg ulubionych małych grzybów (np. podgrzybki, borowiki, kurki itd.)
2 i 1/2 szklanki wody
odrobina soli
Zalewa octowa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 średnie cebule
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
gorczyca
pieprz
Sposób przygotowania
1
Grzyby oczyść i umyj.
2
Przełóż je do garnka, zalej niewielką ilością wody (tak aby je zakryła), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
3
Przygotuj zalewę: przygotuj drugi garnek i wlej do niego wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy i zagotuj.
4
Przygotuj słoiczki, dokładnie je umyj i wyparz lub wstaw na kilka sekund do mikrofalówki.
5
Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą.
6
Przełóż je do słoiczków i zalej gorącą marynatą octową i szczelnie zamknij.
7
Obróć słoiki do góry denkami i odstaw.
3 komentarze
Jan24 listopada 2019 (10:51)
Takie grzybki to uwielbiam
Grzegorz24 listopada 2019 (20:18)
Klasyka. Idealne do wódeczki na imieniny pamiętacie?
Bożena27 listopada 2019 (14:21)
Uwielbiam grzybki w occie! w tym roku to się ich narobiłam
3 komentarze
Takie grzybki to uwielbiam
Klasyka. Idealne do wódeczki na imieniny
pamiętacie?
Uwielbiam grzybki w occie! w tym roku to się ich narobiłam