Śniadaniowa pizza z jajkiem i warzywami

Pizza na śniadanie? Czemu nie! Bardzo szybko i zdrowo jesteś w stanie przygotować efektowne śniadanie w śródziemnomorskim stylu!

Ocena:

(0)
Śniadaniowa pizza z jajkiem i warzywami Śniadaniowa pizza z jajkiem i warzywami
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Śniadaniowa pizza z jajkiem i warzywami

Składniki:

  • 2 chlebki naan lub pity
  • 2 jajka (małe)
  • 0,5 awokado
  • 0,5 zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • garść szpinaku
  • odrobina parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól morska
  • różowy pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

  • 2

    Chlebki wyłóż na blasze, skrop je oliwą i obsyp suszonym oregano.

  • 3

    Następnie wyłóż na chlebki szpinak, posiekaną w piórka cebulę, pokrojoną w plastry paprykę i awokado.

  • 4

    Na końcu na wierzch każdego chlebka z warzywami rozbij delikatnie jajko i wstaw szybko do rozgrzanego piekarnika na około 20 min, aż jajka się zetną.

  • 5

    Upieczone chlebki udekoruj posiekaną bazylią i posyp startym parmezanem oraz dopraw solą oraz różowym pieprzem.

  • 6

    Pitę spożywaj na gorącą, tak aby jajko nie ostygło.


Skomentuj


Kuchnia: Śródziemnomorska

Kategoria: · Śniadania

Autor: ewa · 19 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis