Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych! Pyszne, smakowite idealne na imprezy mini pizze, które bez problemu przygotujesz w zaciszu swojej kuchni.

Ocena:

(0)
Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą
Czas przygotowania
1h 45min
Porcji z przepisu
8
Poziom trudności
Średni

Mini pizze z pomidorkami i mozzarellą

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj ciepłą wodę oraz pół łyżeczki cukry i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 25 min.

  • 2

    Do większej miski wsyp mąkę, rozczyn z drożdży, sól, 3 łyżki oliwy i zagnieć rękoma ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1h w ciepłe miejsce.

  • 3

    W tym czasie możesz pomidorki przeciąć na pół, a mozzarellę pokroić na małe kawałki.

  • 4

    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 porcji i je rozwałkuj na podsypanej mąką blacie.

  • 5

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C opcja termoobieg.

  • 6

    Koncentrat pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozsmaruj cienko na każdej mini pizzy.
    Następnie ułóż na nich po trochę pomidorków i mozzarelli. Piecz około 15 minut.


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Przystawki

Autor: ewa · 6 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis