Pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem Pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Jest to prosta pizza domowa – przepis na blachę! Wychodzi znakomicie, wykona ją każdy bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Zwieńczeniem pizzy jest pyszny domowy sos pomidorowy, który robi się w kilka chwil.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 pizza

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • Sos do pizzy:
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Składniki na pizze:
  • Kawałek startego parmezanu
  • duża garść rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków salami (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten składnik)

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    W misce mieszamy ze sobą przesianą mąką z solą.
  • 2
    Do kubka rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłą (ale nie wrząctkiem), dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru - mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny po chwili zacząć pracować, efektem tego powinna być piana.
  • 3
    Gotowy zaczyn z drożdży przelewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i wszystko energicznie zagniatamy.
  • 4
    Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto nam wyrośnie musimy ponownie je zagnieść.
  • 5
    Następnie przekładamy je na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej się da.
  • Sos do pizzy:
  • 1
    Przecier mieszamy z koncentratem i podgrzewamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy, aby smaki się połączyły.
  • 2
    Ciasto, które wcześniej wyłożyliśmy na blaszce musimy teraz posmarować sosem pomidorowym, ale zostawiamy wolne brzegi.
  • Składniki na pizze:
  • 1
    Plasterki mozzarelli i salami układamy na pizzy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Następnie pieczemy tak przygotowaną pizze w Piec w 200 stopniach przez około 10 min (brzegi pizzy powinny się zarumienić).
  • 2
    Po upieczeniu pizzę posypujemy rukolą i startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pizza KolacjaObiadRukola

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis