Smażony ryż z warzywami i jajkiem Smażony ryż z warzywami i jajkiem

Smażony ryż z warzywami i jajkiem

Klasyczne danie kuchni chińskiej w wersji wegetariańskiej, gotowe w 25 minut!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 350 g brązowego ryżu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki kukurydzy
  • szklanka mrożonego groszku
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeży szczypiorek
  • świeża bazylia
  • garść szpinaku

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Rozgrzej oleju na głębokiej patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir i smaż przez około minutę ciągle mieszając.
  • 3
    Dodajemy roztrzepane jajka i smażymy dalej około 2 minut, ciągle mieszając.
  • 4
    Następnie dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy. Po chwili dodajemy drugą łyżkę oleju sezamowego i zwiększamy temperaturę.
  • 5
    Dodajemy kukurydzę, groszek, ocet ryżowy i sos sojowy. Mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.
  • 6
    Na koniec dodajemy szpinak i zioła. Mieszamy i przekładamy danie na talerze.

2 komentarze

irma 12 marca 2020 (12:16)

Fantastyczne danie

Marta 18 marca 2020 (23:15)

To jest to!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa JajkaObiadObiad z ryżemRyżWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis