Śledzie z buraczkami na Boże Narodzenie Śledzie z buraczkami na Boże Narodzenie

Śledzie z buraczkami na Boże Narodzenie

Śledzie pod pierzynką z buraczków to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych śledziowych sałatek podawanych w okresie Bożego Narodzenie. Idealna potrawa wigilijna, wspaniale się prezentuje oraz wybornie smakuje.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 800 g śledzi a'la matias
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 duże buraczki
  • biała część pora
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 200 g majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Zalej śledzie zimną wodą i odstaw na dobę. Następnie pokrój je 1 cm kostkę.
  • 2
    Buraki umyj i owiń folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Piecz przez około 1h 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu, odstaw do ostudzenia, następnie obierz, pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach - zależy w jakie formie bardziej Ci smakują) i oprósz solą.
  • 3
    Ugotowane na twardo jajka posiekaj w kosteczkę. Pora pokrój w półksiężyce.
  • 4
    Jogurt wymieszaj z majonem, solą i cukrem. Dodaj sok z cytryny.
  • 5
    W szklanej misce ułóż warstwo: śledzie 1/2 sosu por jajka druga połowa sosu buraki
  • 6
    Sałatkę przechowujemy w lodówce.

1 komentarz

aska 15 grudnia 2019 (20:22)

Wow jakie to jest piekne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki BurakiRybaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis