Śledzie pod pierzynką z buraczków to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych śledziowych sałatek podawanych w okresie Bożego Narodzenie. Idealna potrawa wigilijna, wspaniale się prezentuje oraz wybornie smakuje.
Średnia ocen: 5(1)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
800 g śledzi a'la matias
4 jajka ugotowane na twardo
2 duże buraczki
biała część pora
200 g greckiego jogurtu
200 g majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Zalej śledzie zimną wodą i odstaw na dobę. Następnie pokrój je 1 cm kostkę.
2
Buraki umyj i owiń folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Piecz przez około 1h 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu, odstaw do ostudzenia, następnie obierz, pokrój w kostkę (lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach - zależy w jakie formie bardziej Ci smakują) i oprósz solą.
3
Ugotowane na twardo jajka posiekaj w kosteczkę. Pora pokrój w półksiężyce.
4
Jogurt wymieszaj z majonem, solą i cukrem. Dodaj sok z cytryny.
5
W szklanej misce ułóż warstwo:
śledzie
1/2 sosu
por
jajka
druga połowa sosu
buraki
1 komentarz
Wow jakie to jest piekne