Sałatka z pora i jajek

Sałatki Kuchnia: Polska Autor:

Sałatka z pora i jajek to doskonała propozycja zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc. Jest niezwykle łatwa do przygotowania, a jej smak z pewnością przypadnie wielu osobom do gustu. To przepis, który doskonale nadaje się dla wszystkich, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.

4 porcje
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 130 kcal w 100 g sałatki

Składniki

  • 1 por (biała jego część, około 15 cm)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 małe ogórki konserwowe (około 100 g)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g groszku z puszki
  • 2 duże łyżki majonezu dobrej jakości
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1⁄3 łyżeczki pieprzu
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, następnie obierz i pokrój na kawałki.
Pora dokładnie przepłucz, a następnie odetnij biały koniec z korzeniem oraz część zielonych „liści”. Białą część pora pokrój na cienkie krążki, a potem przekrój je jeszcze na pół.
Umieść pokrojony por na sitku. Zagotuj wodę w czajniku i przelej wrzątkiem pora na sitku. Po kilku chwilach bardzo dobrze odcedź pora z wody. Przerzuć go do miski i parę razy delikatnie zamieszaj, aby dobrze odsączyć wodę. Dzięki temu zabiegowi por zmięknie i będzie łagodniejszy w smaku.
Pokrój ogórki konserwowe na drobną kostkę.
Groszek oraz kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
W misce umieść: pokrojone jajka, por, ogórki, kukurydzę i groszek.
Dwie pełne łyżki majonezu oraz jedną łyżkę musztardy wymieszaj w miseczce z solą i pieprzem.
Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj ze składnikami.
Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze sałatkę według własnych preferencji. Na koniec udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Gotową sałatkę schłodź przed podaniem w lodówce. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis