Sałatka cezar Sałatka cezar

Sałatka cezar

Klasyczna sałatka cezar i oryginalny sos, który jest sekretem tego dania!

Średnia ocen: 5 (6)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sałatka:
  • 2 sałaty rzymskie
  • 1/2 dużej pszennej bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju/oliwy do smażenia
  • 50 g tartego parmezanu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • szczypta soli i pieprzu
  • Sos do sałatki cezar:
  • 160 g majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnij przez praskę)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie sos sojowy)
  • 25 g tartego parmezanu
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • Sos do sałatki cezar:
  • 1
    Zacznij od przygotowania sosu: wszystkie składniki na sos umieść w niewielkim naczyniu i połącz ze sobą. Pierwszy krok połącz składniki Pierwszy krok połącz składniki
  • 2
    Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj odrobinę pieprzu lub soli. Drugi krok sprawdź smak Drugi krok sprawdź smak
  • Sałatka cezar:
  • 1
    Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w średniej wielkości kawałki (na jeden kęs). Oprósz je odrobiną pieprzu i soli. Trzeci krok przypraw mięso Trzeci krok przypraw mięso
  • 2
    Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj mięso. Usmażone filety przełóż na talerz by wystygły. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w średniej wielkości kawałki (na jeden kęs). Oprósz je odrobiną pieprzu i soli. Czwarty krok podsmaż mięso Czwarty krok podsmaż mięso
  • 3
    Bagietkę pokój w kosteczkę. Piąty krok pokrój bagietkę Piąty krok pokrój bagietkę
  • 4
    Rozgrzej odrobinę oleju na dużej patelni. Szósty krok rozgrzej olej Szósty krok rozgrzej olej
  • 5
    Obierz i przeciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku i wrzucić go na patelnię. Siódmy krok dodaj czosnek Siódmy krok dodaj czosnek
  • 6
    Po chwili dodaj kosteczki bagietki. Ósmy krok dodaj bagietkę Ósmy krok dodaj bagietkę
  • 7
    Grzanki podsmażaj na złoty kolor. Dziewiąty krok podrażaj bagietkę Dziewiąty krok podprażaj bagietkę
  • 8
    Odsączyć z grzanek nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Dziesiąty krok odsącz tłuszcz Dziesiąty krok odsącz tłuszcz
  • 9
    Sałaty umyj, osusz i porwij rękoma na mniejsze kawałki. Przy większych liściach możesz pominąć twarde części sałaty. Jedenasty krok umyj sałatę Jedenasty krok umyj sałatę
  • 10
    Porwane liście sałaty umieść w misce i dodaj 3/4 sosu - wszystko dokładnie wymieszaj. Dwunasty krok dodaj sos Dwunasty krok dodaj sos
  • 11
    Dodaj na wierzch kawałki kurczaka oraz grzanki. Trzynasty krok dodaj kurczaka Trzynasty krok dodaj kurczaka
  • 12
    Sałatkę na koniec posyp bardzo drobno tartym parmezanem i polej resztą sosu. Gotowe! Czternasty krok dodaj parmezan Czternasty krok dodaj parmezan

6 komentarzy

Marcysia 28 lipca 2022 (21:34)

WOW PYSZNA. Sos do sałatki Cezar genialny wyszedł

julia 29 lipca 2022 (21:04)

pyszna

Lara 31 lipca 2022 (21:27)

Sałatka z grzankami wyszła pysznie

Asia 14 sierpnia 2022 (20:30)

Bardzo bardzo smaczna sałatka. Niby kilka prostych składników, a efekt smakowy na prawde super. I te grzaneczki do sałatki – rewelacja.

Alan 20 sierpnia 2023 (16:24)

Dokładnie opisane. Nie miałem żadnych wątpliwości co robić i w jakiej kolejności. Robiłem to pierwszy raz i wyszło smaczne.

Izabela 21 sierpnia 2023 (11:51)

Sałatka cezar jak u Magdy Gessler 🙂 Pyszny sos!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis