Buraczki do obiadu

Tradycyjny i bardzo prosty przepis na buraczki do obiadu. Buraczki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych.

Ocena:

(2)
Buraczki do obiadu Buraczki do obiadu
Czas przygotowania

1h 20min

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Buraczki do obiadu

Składniki:

  • 1 kg buraków buraków (im mniejsze tym lepsze)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Buraki porządnie pod bieżąca wodą, najlepiej je wyszczotkować, żeby pozbyć się piasku. Staraj się jednak nie uszkodzić skórki. Wyczyszczone buraki bez obierania ułóż w dużym garnku i zalej wodą, tak aby były całe przykryte. Gotuj je do miękkości przez około 40-60 minut – zależnie od wielkości buraków. Młode buraki gotują się krócej, stare zdecydowanie dłużej.
    Pierwszy krok ugotuj buraczki
    Pierwszy krok ugotuj buraczki

  • 2

    Ugotowane buraki przełóż na talerz, poczekaj aż troszkę przestygną. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
    Drugi krok zetrzyj buraki
    Drugi krok zetrzyj buraki

  • 3

    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i ją zeszklij.
    Trzeci krok zeszklij cebulę
    Trzeci krok zeszklij cebulę

  • 4

    Dodaj starte buraczki i podsmaż przez kilka minut.
    Czwarty krok dodaj buraczki
    Czwarty krok dodaj buraczki

  • 5

    Następnie dodaj cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Podsmażaj wszystko razem co chwilę mieszając.
    Piąty krok dodaj przyprawy
    Piąty krok dodaj przyprawy

  • 6

    Na tarce o większych oczkach zetrzyj jabłko i pod koniec smażenia dodaj je na patelnię do buraczków.
    Szósty krok dodaj jabłko
    Szósty krok dodaj jabłko

  • 7

    Na małym ogniu podsmażaj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut, następnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub cukru.
    Siódmy krok podsmażaj
    Siódmy krok podsmażaj

  • 8

    Buraczki opcjonalnie możemy skropić sokiem z cytryny. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!
    Ósmy krok smacznego
    Ósmy krok smacznego


2 komentarze

mariusz

3 lutego 2022 (21:16)

klasyka do obiadu 🙂

Aga

11 maja 2022 (12:04)

No genialne!

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Sałatki

Autor: JagodaGotuje · 21 stycznia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis