Buraczki zasmażane idealne do obiadu Buraczki zasmażane idealne do obiadu

Buraczki zasmażane idealne do obiadu

Tradycyjny i bardzo prosty przepis na buraczki do obiadu. Buraczki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych.

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg buraków buraków (im mniejsze tym lepsze)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • 1
    Buraki porządnie pod bieżąca wodą, najlepiej je wyszczotkować, żeby pozbyć się piasku. Staraj się jednak nie uszkodzić skórki. Wyczyszczone buraki bez obierania ułóż w dużym garnku i zalej wodą, tak aby były całe przykryte. Gotuj je do miękkości przez około 40-60 minut - zależnie od wielkości buraków. Młode buraki gotują się krócej, stare zdecydowanie dłużej. Pierwszy krok ugotuj buraczki Pierwszy krok ugotuj buraczki
  • 2
    Ugotowane buraki przełóż na talerz, poczekaj aż troszkę przestygną. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Drugi krok zetrzyj buraki Drugi krok zetrzyj buraki
  • 3
    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i ją zeszklij. Trzeci krok zeszklij cebulę Trzeci krok zeszklij cebulę
  • 4
    Dodaj starte buraczki i podsmaż przez kilka minut. Czwarty krok dodaj buraczki Czwarty krok dodaj buraczki
  • 5
    Następnie dodaj cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Podsmażaj wszystko razem co chwilę mieszając. Piąty krok dodaj przyprawy Piąty krok dodaj przyprawy
  • 6
    Na tarce o większych oczkach zetrzyj jabłko i pod koniec smażenia dodaj je na patelnię do buraczków. Szósty krok dodaj jabłko Szósty krok dodaj jabłko
  • 7
    Na małym ogniu podsmażaj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut, następnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub cukru. Siódmy krok podsmażaj Siódmy krok podsmażaj
  • 8
    Buraczki opcjonalnie możemy skropić sokiem z cytryny. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno! Ósmy krok smacznego Ósmy krok smacznego

5 komentarzy

mariusz 3 lutego 2022 (21:16)

klasyka do obiadu 🙂

Aga 11 maja 2022 (12:04)

No genialne!

Ig 18 czerwca 2022 (23:12)

Zasmażane buraczki the Best przepis 🙂

BurakJarek 6 lipca 2022 (19:47)

Dzis jadłem i wypas dobre 🙂

Ola Waler 8 lipca 2022 (13:49)

extra te buraczki do obiadu

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis