Tradycyjny i bardzo prosty przepis na buraczki do obiadu. Buraczki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych.
Buraki porządnie pod bieżąca wodą, najlepiej je wyszczotkować, żeby pozbyć się piasku. Staraj się jednak nie uszkodzić skórki. Wyczyszczone buraki bez obierania ułóż w dużym garnku i zalej wodą, tak aby były całe przykryte. Gotuj je do miękkości przez około 40-60 minut – zależnie od wielkości buraków. Młode buraki gotują się krócej, stare zdecydowanie dłużej.
Ugotowane buraki przełóż na talerz, poczekaj aż troszkę przestygną. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i ją zeszklij.
Dodaj starte buraczki i podsmaż przez kilka minut.
Następnie dodaj cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Podsmażaj wszystko razem co chwilę mieszając.
Na tarce o większych oczkach zetrzyj jabłko i pod koniec smażenia dodaj je na patelnię do buraczków.
Na małym ogniu podsmażaj wszystko razem jeszcze przez około 5 minut, następnie wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub cukru.
Buraczki opcjonalnie możemy skropić sokiem z cytryny. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!
5 komentarzy
mariusz
3 lutego 2022 (21:16)
klasyka do obiadu 🙂
Aga
11 maja 2022 (12:04)
No genialne!
Ig
18 czerwca 2022 (23:12)
Zasmażane buraczki the Best przepis 🙂
BurakJarek
6 lipca 2022 (19:47)
Dzis jadłem i wypas dobre 🙂
Ola Waler
8 lipca 2022 (13:49)
extra te buraczki do obiadu