Skrzydełka w coli i sosie sojowym

Wyjątkowa marynata do kurczaka z coli z sosem sojowym, imbirem i papryczką chilli. Idealny przepis na imprezę, sylwestra, grilla lub obiad.

Ocena:

(0)
Skrzydełka w coli i sosie sojowym Skrzydełka w coli i sosie sojowym
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Skrzydełka w coli i sosie sojowym

Składniki:

  • 14-15 skrzydełek podzielonych na połówki
  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3-4 łyżki jasnego miodu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 350 ml coca coli
  • 4 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • uprażony na suchej patelni sezam

Sposób przygotowania:

  • 1

    Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Skrzydełka podziel na 3 części i odrzuć tę najmniejszą.

  • 2

    Sos sojowy wymieszać ze startym na tarce imbirze wymieszaj z miodem, sosem sojowym, drobno posiekaną papryczką chilli (bez pestek), szczyptą kurkumy, papryką i colą.

  • 3

    Wymieszaj w marynacie skrzydełka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • 4

    Piecz po 10 min z każdej ze stron. Czyli łącznie 20 min. Upieczone skrzydełka posyp sezamem.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 2 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis