Orientalne, pyszne danie w imprezowym wydaniu. Kurczak na patyku zanurzony w sosie chałwowym to poezja!
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Następnie przygotuj marynatę: przeciśnij czosnki przez praske, dodaj starty imbir, słodki sos chilli, sos sojowy i rybny oraz odrobinę soku z cytryny i olej. Kurczaka zanurz w marynacie na około 30 min.
Przygotuj sałakę: Mango oraz ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekaną kolendrą, skrop sokiem z połowy cytryny.
W rondelku rozpuść chałwę w mleku kokosowym i chwilę podgotuj.
Rozgrzej piekarnik w 180 stopnicach C. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na długie wykałaczki i piecz do momentu aż mięso będzie rumiane. Ewentualnie przygotuj patelnię grillową i kurczaka grilluj przez 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami, następnie przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze około 2 min.
Sataje podajemy z sosem z chałwy i sałatką z mango. Gotowe.
Skomentuj