Sataje z kurczaka z sosem chałwowym

Orientalne, pyszne danie w imprezowym wydaniu. Kurczak na patyku zanurzony w sosie chałwowym to poezja!

Ocena:

(0)
Sataje z kurczaka z sosem chałwowym Sataje z kurczaka z sosem chałwowym
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Zaawansowany


Sataje z kurczaka z sosem chałwowym

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • olej sezamowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • słodki sos chilli
  • odrobina mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na paski. Następnie przygotuj marynatę: przeciśnij czosnki przez praske, dodaj starty imbir, słodki sos chilli, sos sojowy i rybny oraz odrobinę soku z cytryny i olej. Kurczaka zanurz w marynacie na około 30 min.

  • 2

    Przygotuj sałakę: Mango oraz ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekaną kolendrą, skrop sokiem z połowy cytryny.

  • 3

    W rondelku rozpuść chałwę w mleku kokosowym i chwilę podgotuj.

  • 4

    Rozgrzej piekarnik w 180 stopnicach C. Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na długie wykałaczki i piecz do momentu aż mięso będzie rumiane. Ewentualnie przygotuj patelnię grillową i kurczaka grilluj przez 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami, następnie przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze około 2 min.

  • 5

    Sataje podajemy z sosem z chałwy i sałatką z mango. Gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Orientalna

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 6 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis