Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku

Podsyłam przepis na sałatkę śledziową poznańską według przepisu Magdy Gessler. Sałatka jest udanym połączeniem wypróbowanych smaków.

Ocena:

(0)
Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia w oleju
  • 5 ziemniaków sałatkowych
  • 5 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj je (w mundurkach) w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę.

  • 2

    Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż do dekoracji), ostudź i pokrój w kostkę.

  • 3

    Śledzia i ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.

  • 4

    Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki majonezu.

  • 5

    Udekoruj sałatkę pozostawionym jajkiem. Sałatka schowaj na 2 h do lodówki – najlepiej smakuje schłodzona.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Sałatki

Autor: Marek · 19 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis