Sakiewki z kaszą

Sakiewki to kolejny świetny pomysłu na wykorzystanie gotowanego mięsa ale również na pozbycia się resztek z lodówki.
Można do środka dodać praktycznie wszystko.
U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach.
Było naprawdę dobre.
Polecam.

Ocena:

(0)
Sakiewki z kaszą Sakiewki z kaszą
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Sakiewki z kaszą

Składniki:

  • Farsz:
  • 350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm zielonej pietruszki
  • Spód:
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • Sól pieprz do smaku
  • Łyżka masła
  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1-2 jajka
  • Sól
  • Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile. Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą. Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy. Farsz jest dość sypki.

  • 2

    Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz. Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy. Ja jedną postanowiłam podać na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy, a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.

  • 3

    Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu, aż się połączą. Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.

  • 4

    Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron. Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki (wcześniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut. Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).

  • 5

    Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki. SMACZNEGO.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Kasia14 · 3 lipca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis