Sajgonki z mięsem mielonym Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

Bardzo prosty przepis krok po kroku na sajgonki z mięsem i warzywami. Smakują jak te z chińskiej restauracji!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 garść grzybów Mun
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • papier ryżowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sos słodko-kwaśny
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  • 1
    Grzyby mun namocz przez 30 minut w wodzie, a następnie odsącz.
  • 2
    Makaron ryżowy również namocz, i po 30 minutach odsącz go z wody.
  • 3
    Kapustę pekińską poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobna kosteczkę.
  • 4
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • 5
    Następnie dodaj mięso mielone, jajko i sos sojowy.
  • 6
    Papier ryżowy włóż do ciepłej wody, gdy po chwili zmięknie wyłóż go na desce owiniętej folią spożywczą. Na papier wyłóż trochę farszu i delikatnie zawijaj sajgonki.
  • 7
    Na patelni rozgrzej olej. Sajgonki smaż obracając z każdej ze stron, do momentu, aż mięso w środku nie będzie już surowe.
  • 8
    Po usmażeniu sajgonki odsącz. Podawaj je na ciepło z sosem słodko-kwaśnym i udekoruj szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis