Sajgonki z mięsem mielonym

Bardzo prosty przepis krok po kroku na sajgonki z mięsem i warzywami. Smakują jak te z chińskiej restauracji!

Ocena:

(0)
Sajgonki z mięsem mielonym Sajgonki z mięsem mielonym
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Sajgonki z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 garść grzybów Mun
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • papier ryżowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sos słodko-kwaśny
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Grzyby mun namocz przez 30 minut w wodzie, a następnie odsącz.

  • 2

    Makaron ryżowy również namocz, i po 30 minutach odsącz go z wody.

  • 3

    Kapustę pekińską poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobna kosteczkę.

  • 4

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  • 5

    Następnie dodaj mięso mielone, jajko i sos sojowy.

  • 6

    Papier ryżowy włóż do ciepłej wody, gdy po chwili zmięknie wyłóż go na desce owiniętej folią spożywczą. Na papier wyłóż trochę farszu i delikatnie zawijaj sajgonki.

  • 7

    Na patelni rozgrzej olej. Sajgonki smaż obracając z każdej ze stron, do momentu, aż mięso w środku nie będzie już surowe.

  • 8

    Po usmażeniu sajgonki odsącz. Podawaj je na ciepło z sosem słodko-kwaśnym i udekoruj szczypiorkiem.


Skomentuj


Kuchnia: Chińska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 8 stycznia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis