Ryż z warzywami i orzechami Ryż z warzywami i orzechami

Ryż z warzywami i orzechami

Ten przepis na ryż warzywny jest idealny na te dni, kiedy chcesz ugotować coś wyjątkowego, ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 gram ryżu
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ⅓ cukinii
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 cytryna
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania

  • 1
    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię, którą należy pokroić w plastry, a następnie przeciąć je jeszcze na pół. Wszystko podsmażamy na patelni.
  • 3
    Doprawiamy solą (nie za dużo, gdyż sos sojowy, który będziemy dodawać jest dość słony), pieprzem i słodką papryką. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy ugotowany ryż, odrobinę sosu sojowego (około 3 łyżek). Po chwili dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy i delikatnie mieszamy.
  • 4
    Przekładamy danie na talerz i posypujemy je podprażonymi orzeszkami, posiekanym szczypiorkiem i otartą skórką z cytryny.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CukiniaFitKolacjaMarchewkaOrzechyPaprykaRyżWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis