Ryż z warzywami fit

Warzywa są chrupiące a smak podkreśla sok z pomarańczy. Jest to proste wegetariańskie danie dobre na każdą okazję.

Ocena:

(0)
Ryż z warzywami fit Ryż z warzywami fit
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Ryż z warzywami fit

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/3 cukinii
  • 1 mała cebula
  • 100 gam ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • kilka orzeszków ziemnych (podprażonych na suchej patelni)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 cytryna
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kosteczkę paprykę i w ćwiartki cukinię. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy warzywa zmiękną podajemy ugotowany ryż sos sojowy, sok z połówki pomarańczy.

  • 2

    Przekładamy ryż z warzywami na talerze i dekorujemy orzechami, posiekanym szczypiorkiem i otartą skórką z cytryny.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaWegetariańska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: JagodaGotuje · 13 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis